BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Okulumuz Bilişim Teknolojileri Alanı iki adet bilgisayar laboratuarı ve üç öğretmeni ile eğitim vermektedir.
ALAN: BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
ALANIN TANIMI:Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI: Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI ALT DALLARI
1. BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİSİ Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımı kurulumu, bakım ve arıza giderme işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımı kurulumu, arıza giderme ve kontrol sistemleri devreleri yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2. AĞ İŞLETMENLİĞİ Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı :Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları, geniş ağ sistemleri için yönlendirme ve yönlendirme yönetimi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
3. VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu,veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım yapma, yedek alma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek amaçlanmaktadır.
4. WEB PROGRAMCILIĞI Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı:Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında web sayfası tasarımı ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek,amaçlanmaktadır.
GİRİŞ KOŞULLARI: Öğrencilerin sağlık durumu, Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
İSTİHDAM ALANLARI: Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, 2. Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında, 3. Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında, 4. Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.
BELGELENDİRME:
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir. 2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir. 3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir. 4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.5.Öğrencilerimiz mezun olduklarında iş yeri açma belgesine sahip olacaklardır.
EĞİTİM SÜRESİ:
1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Bilişim Teknolojileri alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır
Bilişim Teknolojileri Bölümünde Başarılı Olmak İçin Gereken Özellikler, İlgi ve Yetenekler a. Sayısal zeka b. Matematik bilgisi ve işlem yeteneği c. Elektroniğe karşı ilgi ve merak d. Bilgisayara karşı ilgi ve merak
Mezuniyet Sonrası Üniversiteye Gitmeyen Öğrenciler İçin İş olanakları: Okulumuzdan mezun olan Bilişim Teknolojileri bölümü öğrencilerimizin; yazılım, donanım, network, web gibi konularda temel alt yapısı teorik ve uygulamalı olarak oluştuğundan, gelişmeye ve geliştirilmeye açık olduklarından piyasada çok rahat iş imkanı bulabilmektedirler.
Yüksekokul Veya Üniversitelerden Mezun Olacak Öğrencilerin Ünvanları, Çalıştıkları Alanlar ve İş İmkanları: Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencilerimizin kendi alanlarındaki meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkı vardır. Sultan Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrencilerimiz "Teknisyen" ünvanını, kendi alanında bir meslek yüksek okulunda önlisans programını tamamladıktan sonra ise "Tekniker" ünvanını alabilmektedir. Öğrencilerimiz kendi alanlarında ek puan verilen bir lisans programını bitirirlerse "Teknik Öğretmen" ünvanını alırlar. Öğrencilerimiz liseyi ya da meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra bilgisayar ve bilişim sektöründe ara eleman olarak çalışabilir, eğitim ya da teknik eğitim fakültelerini bitirdikten sonra da Bilgisayar Öğretmeni olabilir, kamu veya özel sektörde çalışabilirler.
İşin Maddi İmkanları : Bilgisayar sektörü her zaman genişlemeye açık teknolojik bir yapı olduğundan; yazılım, donanım, internet, web dizaynı, network sistemleri vs. dallarda uzmanlaştıktan sonra yeterli maddi imkanı elde edebilir.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI ÜNİVERSİTE İMKANLARI
Ek puan Alınabilecek 2 Yıllık Ön Lisans Bölümleri
Basım ve Yayın Teknolojileri |
Basın ve Yayıncılık |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi |
Bilgi Yönetimi |
Bilgisayar Operatörlüğü |
Bilgisayar Programcılığı |
Bilgisayar Teknolojisi |
Coğrafi Bilgi Sistemleri |
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri |
Görsel iletişim |
Grafik Tasarımı |
internet ve Ağ Teknolojileri |
Mobil Teknolojileri |
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği |
Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi |
Web Tasarım ve Kodlama |
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir. M.T.O.K. uygulamasından önce LYS puan türüyle öğrenci alan özellikle mühendislik gibi bölümlerde meslek ve teknik lise öğrencilerinin girmesi bir hayli zordu. Meslek lisesi ve teknik liselerde okuyan öğrencilerin 9. sınıftan sonra daha çok meslek dersi alması bunun yanında LYS sınavının içeriğini oluşturan ders ve konuların büyük çoğunluğunu görmemesi, bu öğrencileri yarışta geride bırakıyordu. M.T.O.K. uygulamasıyla getirilen yenilik bu okullara sadece ilgili mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun öğrencilerin yerleşebilmesidir. Bu sayede teknoloji fakülteleri kurularak başta mühendislik bölümleri olmak üzere meslek ve teknik lise mezunu öğrencilere daha bir çok bölümün önü açılmıştır. M.T.O.K. bölümlerine o alana giriş hakkı olan mesleki teknik eğitim öğrencileri dışında başka mesleki teknik eğitim öğrencileri ve normal lise eğitimi almış öğrenciler (Düz, Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler lisesi vb. ) seçim yapamazlar, tercih yapıp M.T.O.K. bölümlerini kazansalar bile bu bölümlerde okuyamazlar. Bu M.T.O.K. bölümlerini tercih edecek mesleki ve teknik eğitim almış öğrencilerin OBP (ortaöğretim başarı puanları) 0,12 ile çarpılır ve bunun dışında ek puan ya da ayrıcalık tanınmaz.
Bu fakültelere yerleşen öğrenciler eksik oldukları matematik ve fen dersleri için bir yıl intibak eğitimi alacaklardır. Bu fakültelerde eğitim daha çok uygulamaya dayalı olacaktır. 8 dönemlik eğitimlerinin son döneminde bu öğrenciler iş yeri eğitimi alacaklardır.
Adli Bilişim Mühendisliği (M.T.O.K.) | SAY |
Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.) | SAY |
Bilişim Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.) | SAY |
Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K.) | SAY |
Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | SAY |
Yazılım Mühendisliği (M.T.O.K.) | SAY |