Yiyecek İçecek Hizmetleri
Alanın Tanımı
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Alanın Amacı
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Alanın Mevcut Durumu ve Geleceği
Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.
Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesine sebep olmuştur.
Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin mutfak hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Küçük bir ihmal yüzlerce insanın sağlığını bozarak besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.
Ülkemizde yiyecek içecek hizmetleri alanında faaliyet gösteren pek çok işletme vardır. Kamu ve özel sektörde çalışanlara yemek servisi yapılan mutfakların yanı sıra çeşitli fabrikalar, işyerleri, restoranlar, oteller, barlar, fastfood tüketimi yapılan yerler vb. bunların içinde yer alır.
Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir.
Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının Alt Dalları
1.MUTFAK
2.PASTACILIK
3.SERVİS
4.BAR
5.HOST-HOSTESLİK
MUTFAK DALI
Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
.
İSTİHDAM ALANLARI
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
- Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
- Pastanelerde,
- Kurum mutfaklarında,
- Kafeterya, bar ve restoranlarda,
- Yemek fabrikalarında,
- Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
- Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda,
vb. yerlerde çalışabilirler.
İŞ BULMA İMKANLARI
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, Pastanelerde, Özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, Yemek fabrikalarında, Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.
Unlu mamul üreten fırınlarda, kurum mutfaklarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde, eğlence yerlerinde, resmi-özel havayollarında, otobüs şirketleri ve demiryollarında, fuarlar, sergiler, oteller, mağazalarda iş bulabilirler. Ayrıca, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerinde görev alabilirler.
Ayrıca fuar/kongre Host/Hostesleri, otobüs/tren, havayollarında ilgili departmanlarında iş bulma imkanına sahiptir
MESLEK ELEMANLARINDA ARANILACAK ÖZELLİKLER
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.
Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;
- Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,
- Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
- Temiz, titiz, dikkatli çalışan,
- Sorumluluk sahibi,
- Hızlı hareket edebilen,
- Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
- İş güvenliğine dikkat eden,
- Araştırmacı ve yaratıcı,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen kişiler olmalıdır.
EĞİTİM SÜRESİ
Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan itibaren 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 10. sınıfta alan eğitimine başlanmaktadır.
11 ve 12 nci sınıflarda meslek alanına bağlı olarak dal eğitimi yapılmaktadır.
Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1.Alandaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2.Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4.Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANINDAN MEZUN
ÖĞRENCİLERİN YGS SINAVI İLE GİREBİLECEKLERİ
4 YILLIK BÖLÜMLER
* Gastronomi YGS-4
* Gastronomi ve Mutfak Sanatları YGS-4
* Konaklama İşletmeciliği YGS-6
* Konaklama ve Turizm İşletmeciliği YGS-6
* Seyahat İşletmeciliği YGS-6
* Turizm İşletmeciliği YGS-6
* Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YGS-6
* Turizm Rehberliği DİL -1
* Turizm ve Otel İşletmeciliği YGS-6
* Turizm ve Otelcilik YGS-6
* Yiyecek İçecek İşletmeciliği YGS-6
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANINDAN MEZUN
ÖĞRENCİLERİN SINAVSIZ GEÇİŞ YAPABİLECEKLERİ
2 YILLIK ÖNLİSANS PROGRAMLARI
* Aşçılık YGS-4
* Gıda Teknolojisi YGS-2
* İkram Hizmetleri YGS-5
* Kültürel Miras ve Turizm YGS-3
* Otobüs Kaptanlığı YGS-5
* Sağlık Turizmi İşletmeciliği YGS-6
* Turizm Rehberliği YGS-3
* Turizm Animasyonu YGS-4
* Turizm ve Otel İşletmeciliği YGS-6
* Turizm ve Seyahat Hizmetleri YGS-6
MTOK LİSANS BÖLÜMLERİ
* Gastronomi ve Mutfak Sanatları ( M.T.O.K) TS-2
* Rekreasyon Yönetimi (M.T.O.K.) TS-2
* Seyahat İşletmeciliği Ve Turizm Rehberliği (M.T.O.K.) TM-1
* Turizm İşletmeciliği (M.T.O.K.) TM-1
* Turizm Rehberliği (M.T.O.K) DİL-1
M.T.O.K. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunları